Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΞΕΙΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΟΨΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΕ ΟΞΕΙΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Συστάσεις για παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας από το Αμερικανικό Ιατρικό Κολλέγιο (ACP)
και τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDCP) – Ανασκόπηση 2016


Τι είναι οι οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού ;
Οι οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι συχνές στους ενήλικες. Περιλαμβάνουν τη βρογχίτιδα, λοιμώξεις των κόλπων του προσώπου (π.χ. ιγμορίτιδα), φαρυγγίτιδα (πονόλαιμος και βραχνάδα) και το κοινό κρυολόγημα. Οι περισσότερες από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούνται από ιούς και όχι από βακτήρια (μικρόβια).

Υπάρχουν κίνδυνοι ή βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση αντιβιοτικών ;
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων που προκαλούνται από μικρόβια, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα ή η πνευμονία.
Αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται για παθήσεις που προκαλούνται από ιούς, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα. Όταν δεν χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο, τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν βλάβες, στις οποίες περιλαμβάνονται :
   - Παρενέργειες / Ανεπιθύμητες Ενέργειες : μπορούν να είναι ελαφρές, όπως στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή δερματικά εξανθήματα, αλλά μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρές έως και απειλητικές για τη ζωή.
   - Αντοχή (ή «αντίσταση») στα αντιβιοτικά : όταν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητα, τότε τα μικρόβια μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στη δράση τους. Αυτό σημαίνει ότι τα συνηθισμένα αντιβιοτικά δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ορισμένες παθήσεις. Τα ανθεκτικά στη δράση των αντιβιοτικών μικρόβια προκαλούν σοβαρότερες παθήσεις που είναι δύσκολο να θεραπευθούν και μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή.
     - Υψηλά κόστη και αλόγιστες δαπάνες : Η συνταγογράφηση φαρμάκων που δεν είναι απαραίτητα αυξάνει τις δαπάνες υγείας από τους ασθενείς και τους κρατικούς φορείς. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές συνταγές αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητες και προκαλούν αλόγιστες σπατάλες εκατομμυρίων.

Γιατί σε τόσο πολλούς ασθενείς συνταγογραφούνται αντιβιοτικά που δεν χρειάζονται πραγματικά ;
Καθώς τα αντιβιοτικά χορηγούνται συχνά χωρίς να είναι απαραίτητα, πολλοί ασθενείς αναμένουν να λάβουν αντιβιοτικά για οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πιστεύουν ότι χρειάζονται τα αντιβιοτικά για να αισθανθούν καλύτερα. Άλλοτε πάλι, οι ιατροί συνταγογραφούν απερίσκεπτα αντιβιοτικά, δίχως να υπάρχει λόγος από την κλινική εξέταση των ασθενών τους ή δίχως να έχουν εκτιμήσει αν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία.

Πως προέκυψαν οι παρούσες οδηγίες / συστάσεις του Αμερικανικού Ιατρικού Κολλεγίου (ACP) ;
Οι συγγραφείς των συστάσεων μελέτησαν τα ερευνητικά δεδομένα και τις κλινικές οδηγίες που αφορούν στη χρήση αντιβιοτικών σε οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να εκδοθούν συστάσεις / οδηγίες για ιατρούς και ασθενείς.

Τι συστήνει το Αμερικανικό Ιατρικό Κολλέγιο (ACP) σε ασθενείς και ιατρούς ;
Η μειωμένη χορήγηση αντιβιοτικών που δεν είναι απαραίτητα, θα βελτιώσει τη φροντίδα υγείας, θα περιορίσει τις δαπάνες περίθαλψης και θα βοηθήσει να περιοριστεί η αντοχή στα αντιβιοτικά. Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα βελτιώνονται σε 1–2 εβδομάδες, αν και ο βήχας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να διαρκέσει έως 6 εβδομάδες.  Το Αμερικανικό Ιατρικό Κολλέγιο ACP συστήνει τα ακόλουθα :
ü  Οι κλινικοί ιατροί δεν πρέπει να συνταγογραφούν αντιβιοτικά σε ασθενείς με βρογχίτιδα. Αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται μόνο εφόσον οι ασθενείς έχουν πνευμονία.
ü  Οι ιατροί πρέπει να εξετάζουν ασθενείς με συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν σε φαρυγγίτιδα από στρεπτόκοκκο. Καθώς μόνο τα συμπτώματα δεν είναι αξιόπιστα για τη διάγνωση, αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται όταν οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Άλλες λοιμώξεις με παρεμφερή εντόπιση δεν χρειάζονται αντιβιοτικά για να αντιμετωπισθούν.
ü  Οι ιατροί δεν πρέπει να χορηγούν αντιβιοτικά σε λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων του προσώπου, εκτός εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες. Οι ασθενείς, των οποίων τα συμπτώματα βελτιώνονται αρχικά και στη συνέχεια επιδεινώνονται μπορεί επίσης να χρειαστούν αντιβιοτικά.
ü  Οι ιατροί δεν θα πρέπει να συνταγογραφούν αντιβιοτικά σε ασθενείς με κοινό κρυολόγημα.



ANNALS of INTERNAL MEDICINE (January 19th, 2016)