Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Σφάλματα κατά τη Λήψη Εισπνεόμενης Θεραπείας από Ασθενείς με Άσθμα ή ΧΑΠ

Inhalation errors due to device switch in patients with chronic obstructive pulmonary disease and asthma: critical health and economic issues


Οι διαφορετικές συσκευές εισπνοών χαρακτηρίζονται από διαφορετικές τεχνικές χρήσης. Η αλλαγή συσκευής εισπνοών χωρίς να έχει προηγηθεί εκπαίδευση σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή Άσθμα μπορεί να σχετίζεται με ανεπαρκή τεχνική εισπνοής και, κατά συνέπεια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της συμμόρφωσης στη θεραπεία και σε περιορισμό του ελέγχου της νόσου. Ο στόχος αυτής της ανάλυσης ήταν να εκτιμηθεί ο πιθανός οικονομικός αντίκτυπος που σχετίζεται με σφάλματα στην εισπνοή σε ασθενείς που αλλάζουν τη συσκευή εισπνοών τους, χωρίς να έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.
Μέθοδοι : Πρόκειται για μια μελέτη καταγραφής της πραγματικής κλινικής πρακτικής στην Ιταλία σε ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ ή Άσθμα, η οποία κατέδειξε μια αύξηση στην κατανάλωση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης που συσχετίστηκε με κακή χρήση των συσκευών εισπνοών.  Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας, επισκέψεων σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και φαρμακευτικών θεραπειών – κορτικοστεροειδών και αντιμικροβιακών. Σε αυτή την ανάλυση, οι διαφορές στην κατανάλωση πόρων αποτιμήθηκαν σε κόστη που αφορούν στο Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αποτελέσματα: Συγκρίνοντας μια υποθετική ομάδα 100 ασθενών με ΧΑΠ με ​​τουλάχιστον ένα κρίσιμο σφάλμα στη διαδικασία λήψης των εισπνοών με 100 ασθενείς με ΧΑΠ χωρίς λάθη στη λήψη των εισπνοών, βρέθηκε ότι η πρώτη ομάδα ασθενών [με ένα ή περισσότερα σφάλματα στη λήψη εισπνοών] είχε σε ετήσια βάση 11½ περισσότερες νοσηλείες σε Νοσοκομεία, 13 περισσότερες επισκέψεις σε Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ), 19½  περισσότερες αγωγές με αντιμικροβιακά (αντιβιώσεις), και 47 περισσότερες θεραπείες με κορτικοστεροειδή.
Κατά τον ίδιο τρόπο, συγκρίνοντας μια ομάδα 100 ασθενών με Άσθμα με τουλάχιστον ένα κρίσιμο σφάλμα στη διαδικασία λήψης των εισπνοών με 100 ασθενείς με Άσθμα χωρίς λάθη στη λήψη των εισπνοών, βρέθηκε ότι η πρώτη ομάδα Ασθματικών [με ένα ή περισσότερα σφάλματα στη λήψη εισπνοών] είχε σε ετήσια βάση 19 περισσότερες νοσηλείες σε Νοσοκομεία, 26½ περισσότερες επισκέψεις σε ΤΕΠ, 4½  περισσότερες φαρμακευτικές αγωγές με αντιμικροβιακά, και 21½ περισσότερες θεραπείες με κορτικοστεροειδή.
Οι διαφορές στην κατανάλωση οικονομικών πόρων θα μπορούσαν να συσχετισθούν με την αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στο Ιταλικό ΕΣΥ λόγω σφαλμάτων στη διαδικασία λήψης των εισπνοών κατά  23.444 € σε ετήσια βάση στους ασθενείς με ΧΑΠ και κατά 44.104 € σε ετήσια βάση στους ασθενείς με Άσθμα από τις αντίστοιχες ομάδες.
Συμπέρασμα : Η ανάλυση των δεδομένων υπογραμμίζει ότι η κακή χρήση των συσκευών εισπνοής λόγω είτε ανεπαρκούς εκπαίδευσης των ασθενών, είτε μη συναίνεσής τους στην αλλαγή της εισπνεόμενης φαρμακευτικής θεραπείας, συνδέεται με μια μείωση στον έλεγχο της αντίστοιχης νόσου και με αύξηση της κατανάλωσης των πόρων υγειονομικής περίθαλψης και του κόστους.