Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Τα Ηωσινόφιλα Αίματος ως Δείκτης Ανταπόκρισης στα Εισπνεόμενα Στεροειδή στη ΧΑΠ

Blood eosinophils as a marker of response
to inhaled corticosteroids in COPD
Neil C. Barnes1,2, Raj Sharma1 , Sally Lettis3 and Peter M.A. Calverley4
Affiliations: 1Respiratory Medical Franchise, GSK, Brentford, UK.
2William Harvey Research Institute, Barts and The London School of Medicine and Dentistry, London, UK.
3Clinical Statistics and Programming, GSK, Uxbridge, UK.
4Respiratory Research Dept, University of Liverpool, Liverpool, UK.

Στην Κλινική Μελέτη ISOLDE τυχαιοποιήθηκαν 751 ασθενείς (με μέσο FEV1 μετά βρογχοδιαστολή 1,4 Lt, που αντιστοιχεί σε 50% της προβλεπόμενης φυσιολογικής τιμής) να λάβουν είτε Προπιονική Φλουτικαζόνη 500μg δύο φορές ημερησίως, είτε  Εικονικό Φάρμακο για 3 χρόνια, χωρίς να προκύψει καμία διαφορά στο ποσοστό έκπτωσης του FEV1 μεταξύ των θεραπειών (p=0,16), αλλά καταγράφοντας  σημαντική μείωση στη διάμεση συχνότητα παροξύνσεων της νόσου με την Προπιονική Φλουτικαζόνη έναντι του Εικονικού φαρμάκου (p=0,026).

Στην παρούσα μελέτη, αναλύθηκαν εκ νέου τα αποτελέσματα της ISOLDE με βάση την αρχική τιμή ηωσινοφίλων στο αίμα, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσον τα επίπεδα ηωσινοφίλων προβλέπουν το κλινικό ώφελος από τα Εισπνεόμενα Στεροειδή [ICS]. Ασθενείς με ηωσινόφιλα <2% (n=456 ασθενείς) είχαν παρεμφερή ποσοστά έκπτωσης του  FEV1 μετά βρογχοδιαστολή μεταξύ Προπιονικής Φλουτικαζόνης και Εικονικού  Φαρμάκου (–2,9 mL ετησίως, p = 0,688). Με ηωσινόφιλα ≥2% (n=214 ασθενείς), ο ρυθμός έκπτωσης του FEV1 μειώθηκε κατά 33,9mL ετησίως με την Προπιονική Φλουτικαζόνη έναντι του Εικονικού Φαρμάκου  (p=0,003).

Η μείωση της συχνότητας παροξύνσεων στην ομάδα της Προπιονικής Φλουτικαζόνης έναντι της ομάδας του Εικονικού Φαρμάκου ήταν μεγαλύτερη σε επίπεδα ηωσινοφίλων <2% σε σύγκριση με επίπεδα ηωσινοφίλων ≥2%, ενώ το χρονικό διάστημα μέχρι την εμφάνιση της πρώτης μέτριας – σοβαρής παρόξυνσης ΧΑΠ δεν διαφοροποιήθηκε ανάμεσα στις θεραπείες σε καμία ομάδα ασθενών.

Αρχικά επίπεδα ηωσινοφίλων αίματος ≥2% προσδιορίζουν μια ομάδα ασθενών με ΧΑΠ που παρουσιάζουν βραδύτερους ρυθμούς έκπτωσης του FEV1 κατά τη διάρκεια θεραπείας με Εισπνεόμενα Στεροειδή [ICS] : η προοπτική δοκιμή αυτής της υπόθεσης είναι πλέον δικαιολογημένη.