Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Για το Νέο Κορωναϊό (COVID-19)

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την πανδημία της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο  νέος κορωναϊός, το Πνευμονολογικό Ιατρείο λειτουργεί μόνο για περιστατικά για τα οποία έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία.
Λόγω της παράλληλης απασχόλησης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση με κυλιόμενο ωράριο, γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν κατ’ οίκον όλοι όσοι έχουν ανάγκη (και πάλι μετά από τηλεφωνική συνεννόηση).
Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζετε, είναι διαθέσιμα τα τηλέφωνα 6941.653509 και 6940.770092, τα email m.chrysanthidis@med.uoa.gr και m.chrysanthidis@gmail.com
Επίσης, το ιστολόγιο [blog] https://miltoschrysanthidis.blogspot.com/ και οι λογαριασμοί facebook @dr.m.chrysanthidis (https://www.facebook.com/dr.m.chrysanthidis/) και twitter @DrChrysanthidis (https://twitter.com/DrChrysanthidis).

Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες :
  • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και περιορισμού στο σπίτι, συμπεριφερόμενοι σαν να είσαστε εσείς και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας ύποπτα κρούσματα κορωναϊού.
  • Δεν χρειάζεται να λάβετε προληπτική αγωγή για τον κορωναϊό (δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα αυτή τη στιγμή). Μην παίρνετε φάρμακα εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων, μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο, μην παίρνετε αντιπυρετικά παρά μόνο σε πυρετό πάνω από 38οC.
  • Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας και μην υποβάλλεστε σε άσκοπη σωματική κόπωση. Ενημερωθείτε για την πανδημία από αξιόπιστες πηγές και μην πανικοβάλλεστε από ειδήμονες του διαδικτύου ή νεόκοπους «ειδικούς της υγείας» χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Αγνοήστε τους λαδέμπορους της ιατρικής ενημέρωσης που θα σας προτείνουν αβάσιμες διαγνωστικές ή θεραπευτικές λύσεις, καθώς και εκείνους που θα σας προτείνουν προληπτικές παρεμβάσεις ή «ταχείες διαγνωστικές δοκιμασίες για τον κορωναϊό» – πρόκειται για στυγνή αισχροκέρδεια χωρίς κανένα απολύτως αντίκρυσμα για την υγεία σας.
  • Οι χρόνιοι πάσχοντες από νοσήματα του αναπνευστικού ακολουθείτε τις οδηγίες που έχετε για τον έλεγχο της νόσου, καθώς και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε. Σε περίπτωση επιδείνωσης ή παρόξυνσης, επικοινωνήστε άμεσα πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε αγωγή.
  • Άτομα που θα εμφανίσουν δεκατική πυρετική κίνηση με ή χωρίς ήπια συμπτωματολογία από το αναπνευστικό, είναι σκόπιμο να παρακολουθούνται για την εξέλιξη της κατάστασής τους (τακτική επικοινωνία με θεράποντα ιατρό, θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, εκτίμηση των συμπτωμάτων).
  • Άτομα που παρουσιάζουν πυρετό πάνω από 38οC, επίμονο βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια και δευτερεύοντα συμπτώματα (διάρροια, καταβολή, αδυναμία κ.ά.) και άτομα που για οποιοδήποτε λόγο δεν αισθάνονται καλά ή παρατηρούν αιφνίδια επιδείνωση της υγείας τους, επικοινωνήστε άμεσα πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε αγωγή, συμβουλή, οδηγία κ.ο.κ.

Έρχονται δύσκολες μέρες για το σύστημα υγείας και την κοινωνία μας. Ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και τη λογική μας, να δείξουμε τον αυτοσεβασμό και την κοινωνική μας συνείδηση, και πρωτίστως να συνδράμουμε με κάθε ενδεικνυόμενο μέσο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να σταθούμε αλληλέγγυοι στους κοινωνικά ασθενέστερους. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ & ΥΓΙΕΙΣ !