Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Συσχέτιση Διακοπής Καπνίσματος & Θνητότητας

Προδημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας – ATS (The Association Between Smoking Abstinence and Mortality in the National Lung Screening Trial Nichole T Tanner, et al. | Am J Respir Crit Care Med | Oct 26, 2015 Articles in Press). 


Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και αρκετές άλλες αιτίες. Άτομα με καρκίνο του πνεύμονα που συνεχίζουν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση παρουσιάζουν χειρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την πρώην καπνιστές ή άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Στις ΗΠΑ, η μελέτη National Lung Screening Trial [NLST] έδειξε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) ατόμων υψηλού κινδύνου με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία οδήγησε σε τρεις λιγότερους θανάτους για κάθε 1.000 άτομα που συμμετείχαν.
Η τρέχουσα μελέτη  είναι η πρώτη που επιχείρησε να ποσοτικοποιήσει το όφελος της διακοπής του καπνίσματος σε συνδυασμό με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα σε μια ομάδα ασυμπτωματικών ατόμων. Ο συνδυασμός της διακοπής επί 15 χρόνια του καπνίσματος και του προσυμπτωματικού ελέγχου με αξονική τομογραφία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 38%, που ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μόνο. Οι πρώην καπνιστές, μετά από 7 χρόνια της αποχής από το κάπνισμα, παρουσίασαν μείωση του κινδύνου παρόμοια με εκείνους που υποβάλλονταν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.
Σε σχέση με εκείνους που διέκοψαν το κάπνισμα, οι καπνιστές είχαν αυξημένη θνητότητα από καρκίνο του πνεύμονα (κατά περισσότερο από δύο φορές) ή από άλλα αίτια. Οι πρώην καπνιστές, που διέκοψαν το κάπνισμα για 7 χρόνια, παρουσίασαν μείωση κατά 20% της θνητότητας κι αυτό το ώφελος ήταν συγκρίσιμο με το ώφελος που αποκομίζουν όσοι υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο. Το μέγιστο ώφελος παρατηρήθηκε με το συνδυασμό διακοπής του καπνίσματος επί 15 έτη και προσυμπτωματικού ελέγχου με αξονική τομογραφία, που οδήγησαν σε μείωση της θνητότητας από καρκίνο του πνεύμονα κατά 38% (HR 0,62, 95% CI 0,51-0,76). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου